Haberler

Göz Renginizi Değiştirmek İster Misiniz?

Son dönemde gündem konularından biride göz rengini ameliyat ile kalıcı olarak değiştirebilmek.
Ülkemizde oyuncu Buse Narcı’nın yaptırdığı iddaa edilen bu uygulama hakkındaki tüm bilgileri Op. Dr. Dilek Uzerin aşağıdaki röportajında bulabilirsiniz.

Dünyada popüler olan göz rengi değiştirme operasyonu, bizde  de oyuncu Buse Narcı’yla gündeme geldi. Genç oyuncunun lazer yöntemi ile iris rengini kahverenginden maviye dönüştürdüğünü iddia etmesi, akıllara bu uygulamayla ilgili pek çok soruyu getirdi. İlk olarak ABD’de yapılan uygulamalarda kör kalan da var göz renginden memnun olan da. Ancak hayalinizdeki göz rengine ulaşmayı hedeflerken birçok risk sizleri bekliyor. Maliyeti 75 bin TL olan uygulamanın tüm detaylarını göz hastalıkları ve cerrahisi uzmanı Op. Dr. Dilek Uzer’den öğrendik.

– Göz rengi değiştirme operasyonu nedir?

Göze rengini veren iris dokusunun renginin değiştirilmesidir. Pigmentin yoğunluğuna göre gözün rengi griden koyu kahverengine kadar değişiklik gösterebilir. İris bazen doğumda maviyken 3-6 ay arasında renk dönebilir. Bazı kişilerde ise her iki göz de farklı iris rengi ile karşılaşabiliriz. Göz rengini değiştirmek için güvenli olan tek yöntem renkli kontak lensleri takmaktır. Direkt irise müdahale ederek göz rengi değiştirmenin de iki yolu vardır.  Biri ameliyathane şartlarında hastanın göz içine korneasından girilerek lensi yerleştirmek. Diğeri ise lazer yöntemi ile iris pigmentlerini azaltarak göz rengini açmak.

–  Operasyon nasıl gerçekleşiyor? 

Gözün içine renkli lens uygulaması, local anestezi ile korneadan kesi yapılarak lensin gözün ön kamarası denilen irisin üzerine yerleştirilerek gerçekleşiyor. Bu ameliyat çok  risklidir. Bazen anatomik bozukluk yüzünden irisi bu şekilde renklendirdiğimizde dahi hastayı sık kontrol etmek isteriz. Ameliyat sonrasında göz içi basıncının yükselmesi sebebi ile çıkartıldığı çok vaka okumuştum. Ben estetik amaçla böyle bir riskin alınmasını önermiyorum. Diğer yöntem lazerle iris pigmentlerini yakmak. Zaman içinde bu pigmentler dökülüp göz rengi açılır. Ancak bunda da göz içi basıncı yükselmesi, göz için enflamasyonu gibi riskler oldukça yüksektir.

– Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir yöntem mi?

Hiç bir ülkede rutin olarak yapıldığını duymadım. Meksika, Panama gibi kontrolsüz ülkelerde yapıldığını biliyorum. Burada da gizli yapıldığını ancak hastaların çok ciddi sıkıntıları olduğunu duymuştum.

– Uygulamayı Türkiye’de kimler yaptırıyor? 

Özellikle Suudi Arabistan, İran gibi ülkelerden bazı kadın hastaların bu ameliyatı yapıp yapmadığımızı sorduklarını hatırlıyorum ama yapmıyoruz.

– Buse Narcı dışında söyleyebileceğiniz başka isimler var mı? 

Buse Narcı denilen kişiyi sosyal medyada okudum. Göz içi lensi gibi durmuyor, lazer ile yapıldığını iddia ediyorsa da bu kadar homojen bir renk olma olasılığı olduğunu bilmiyordum. Ancak bana pek olası gelmiyor, yakından bakmak lazım. Sanki biraz magazin dedikodusu gibi geliyor.

Göz rengini değiştirmenin en güvenli yolu renkli lens takmak. Bunun dışında göze kalıcı lens uygulaması ve irise lazerli müdahalenin ciddi riskleri var.

SIKILIP ESKİ RENGE DÖNMEK MÜMKÜN DEĞİL

– Peki uygulamanın ardından sıkılıp, eski göz rengine dönmek mümkün mü?

Eğer lens takılmışsa lens çıkartılarak eski göz renginize dönebilirisiniz. Ancak lazer ile açılmışsa bunda geri dönüş maalesef olmuyor.

TEK GÖZ 10 BİN İKİ GÖZ 20 BİN DOLAR

– Kaç renk seçeneği var? Sadece mavi mi? Yeşil, menekşe ya da kahverengine de geçiş olabiliyor mu?

Kahverengine geçiş olamıyor. Ayrıca kahveden de nasıl bir mavi ya da yeşil olabileceği garantisi verilemiyor.

– Maliyeti ortalama ne kadar tutuyor?

Güney Amerika’da bir göz için yaklaşık 10 bin dolar alındığını okumuştum. İki göz 20 bin dolar gibi bir rakama mal oluyor. İki gözü farklı renk isteyenler de varmış.

KÖR OLMA İHTİMALİ OLDUKÇA YÜKSEK

– Bu operasyon sağlık açısından bir risk taşıyor mu? Ne gibi hastalıkları peşinden getiriyor?

Çok riskli. Her şeyden önce glokoma kapı açıyor. Göz içi basıncınızın yükselme olasılığı var ve bu da ileride görme sinirlerinizi zedeleyerek kalıcı görme kayıpları oluşturabilir. Açıkçası estetik amaçlı göze bu uygulamaların yapılması gerçekten çok zararlı ileriki yaşlarda bunun yan etkileriyle mutlak surette karşılaşacaklarını düşünüyorum. Şimdilik gören sağlıklı bir göze renklensin diye bu uygulamaların yapılmasını hiç kimseye önermiyorum. İleride daha gelişmiş ve non -invaziv yöntemler çıkarsa o zaman olabilir. Ancak şu andaki uygulamaların çok endike olduğu inancı taşımıyorum.

– Kör olma ihtimali  var yani?

Uygulamanın klinik takibi olmadığı için kör olma ihtimali ile ilgili olarak bir rakam söyleyemem. Ancak kalıcı görme kusuru yapma olasılığı çok yüksek diyebilirim.


kaynak:starhaber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba. Şenol Optik ile whatsaap'tan iletişime geçmek için sol alt taraftaki butona tıklayın.