Gözlükler Glokomu Tedavi Edebilir!

Gözlükler Glokomu Tedavi Edebilir!

Gözlükler glokomu tedavi edebilir. Elektromanyetik bir bobin ile donatılmış özel bir gözlük takarak, glokom tedavisi mümkün olabilir. Bionode tarafından geliştirilen bu gözlükler şu anda test ediliyor. Toronto Prizm Göz Enstitüsü’nde oftomolog Dr. Ahmed Ike, yeni cihazla ilgili çalışmalara katılmış ve Bionode için danışmanlık ve klinik araştırma görevlerinde bulunmaktadır.

Glokom

Göz sıvısının gözün ön kısmında birikmesiyle oluşur. Ekstra sıvı, gözde artan basınca yol açar ve optik sinirler hasar görebilir. Tedavi edilmediğinde, glokoma ve dönüşü olmayan körlüğe yol açabilir. Glokom tedavisinde şu an en etkili tedavi göz damlası kullanmak. Yaşlıların ilaç saatlerini unutması ve insanların günlük telaşta ilaçlarını kullanmayı ihmal etmesi bu tedavi sürecini zora sokuyor.

Bu nedenle araştırılmaya başlanan glokomu tedavi edebilecek gözlük modeli üzerinde çalışmalar hızlandırıldı.  Bu gözlükler manyetik alan üreten ve akım üreten bir metal bobin içeriyor. Akım, siliyer kaslar boyunca akar ve gözün orta tabakasında bir kas iliği sıvının gözün dışına çıktığı alanı elektrikle uyarır. Bu , gözdeki basıncı düşürür.

Araştırmacılar aynı zamanda altının bir izini içeren kontakt lens ile eşleştirilmiş gözlük test ediyorlar. Gözlük, elektromanyetik akımı, kontakt lensteki altın yoluyla göze iletir. Yaşlı insanlar genellikle rahatsız edici kontakt lensler taktığı için, araştırmacılar kontaktsız kullanılabilecek gözlüklerle karşılaştılar.

Araştırmacılar , düzenli olarak gözlük çerçevelerine benzeyecek bir cihaz yerleştirmeyi umuyorlar. Tedavi bobini ise objektifi çevreleyen çerçevede olacak. Glokomu tedavi eden bu gözlükler glokom ilaçları gibi gözdeki kas fonksiyonlarını uyararak işe yarıyor. Damla kullanmak yerine düşük voltajlı elektromanyetik akım gönderen bu gözlükler kullanılabilir.

Şimdiye kadar glokom hastaları üzerinde yapılan deneylerde, hastaların her hangi bir şikayette bulunmadığı tespit edildi. Glokom hastası hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ise göz içi basıncını 10 ile 15 dakika içinde hızla düşürdüğü tespit edildi.  Şu an insanlar üzerinde denenen bu gözlük Amerika, İspanya ve Kanada’ da gerçekleştiriliyor.

Önümüzdeki 3-4 yıl içerisinde bu gözlüğün piyasaya sürülür hale gelmesi bekleniyor.


Glokomlu birinin görme şekli yukarıda resimdeki gibidir.

Belirtiler:

Hastalar görme fonksiyonlarının %40’ını kaybedene kadar görmeyle ilgili herhangi bir sorun fark etmeyebilir.

Hastalık ilerlediğinde, periferik görme (görme alanının yanlarında görme) tünel görme ya da göz noktaları gibi yakınmalar başlayabilmektedir.

Belirtiler:

Hastalar görme fonksiyonlarının %40’ını kaybedene kadar görmeyle ilgili herhangi bir sorun fark etmeyebilir.

Hastalık ilerlediğinde, periferik görme (görme alanının yanlarında görme) tünel görme ya da göz noktaları gibi yakınmalar başlayabilmektedir.

 

 

GİB > 22 mmHg = DAHA YÜKSEK RİSK

GİB artışı glokom gelişimi için bir risk faktörü olabilir.

GLOKOM TİPLERİ

İki ana glokom tipi vardır: primer açık açılı glokom ve kapalı açılı glokom.

Primer açık açılı glokom en yaygın glokom türüdür ve olguların neredeyse %90’ından sorumludur.

AÇIK AÇILI GLOKOM

Geniş açılı glokom olarak da bilinen açık açılı glokom, gözün ön bölümündeki sıvı akımının çok yavaşlaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının (GİB) artmasından kaynaklanır. Açık açılı glokom sıklıkla herhangi bir belirti vermez, bu nedenle belirtiler genellikle hastalık ileri bir evreye ulaşana kadar saptanamaz.

KAPALI AÇILI GLOKOM

Akut ya da dar açılı glokom olarak da bilinen kapalı açılı glokom, iris ve kornea arasındaki açının normale göre daha dar olması nedeniyle göz sıvısının drenajının güçleşmesi ve göz basıncında ani artış olmasından kaynaklanır. Kapalı açılı glokom, hipermetroplarda daha yaygındır.

Belirtiler;

Baş ağrısı

Göz ağrısı

Bulantı

Gece ışıkların etrafında halelerin oluşumu

Bulanık görme

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba. Şenol Optik ile whatsaap'tan iletişime geçmek için sol alt taraftaki butona tıklayın.