Göz Sağlığı

Arpacık Nedir? Nasıl Oluşur?

 Arpacık Neden Çıkar?

Arpacık mikrop kökenli bir enfeksiyondur ve göz kapağında çıkan, genellikle kirpik diplerindeki enfeksiyonun sebep olduğu, sivilce gibi bir şişliktir. Bu iltihap dolu bir apsedir ve çoğu insanda stafilokok isimli bakterinin yol açtığı göz enfeksiyonundan kaynaklanmaktadır. Gözde ağrı, batma, sulanma, acı, kızarıklık, kaşıntı benzeri belirtileri vardır.Göz ışığı karşı hassaslaşabilir. Arpacık genellikle göz kapağında, dışarıdan görülecek bir şekilde yer alır ama bazı kişilerde ise göz kapağının içinde oluşması da mümkündür. Bu enfeksiyon dışarıdan gelebileceği gibi direnç düşüklüğü sebebiyle vücudumuzdaki bakterilerin bizi enfekte etmesinden dolayıda oluşabilir. Kişinin bağışıklık sistemi düşükse bu bakteriler harekete geçer. Örneğin, vücut direncimiz düşük ve uykusuz kalıyorsak bu bakteriler göze vurarak arpacık çıkmasına sebep olabilir. Temiz olmayan yerlerde arpacık çıkma olasılığı yüksektir fakat arpacığın asıl çıkma sebebi vücut direncimizin düşük olmasından kaynaklanır. Arpacık genetik değildir ama çevremizdeki kişilerde grip ya da herhangi bağışıklık sistemi düşürücü bir rahatsızlık olduğunda bu arpacığın oluşmasına neden olur.

Arpacığın Oluşma Nedenleri:

-Göz kapağındaki yağ bezlerinde enfeksiyon: Yağ bezlerinin tıkanması sonucunda enfeksiyon oluşur ve bu enfeksiyon sonucu arpacığa neden olabilir. Kandaki yağ miktarı yüksek olan kişilerde yağ bezlerinin tıkanma oranı daha yüksektir.

-Stafilokok bakteri: Stafilokok bakterisi başlıca arpacık sebebidir. Arpacıkların büyük bir kısmı bakteri nedeniyle oluşuyor. Genellikle burunda bulunan bu bakteri kolaylıkla göze bulaşabilir. Burnunuzu silip göz çevresine veya gözünüze dokunursanız, istemeden bakterinin göze bulaşmasına yardımcı olmuş olursunuz. Bu durum ise gözde enfeksiyona, kirpik diplerinde tıkanma ve iltihaplanma oluşumuna yol açar.

-Göz kapakları iltihabı (Blefarit): Eğer kronik blefarit rahatsızlığınız varsa, göz kapağı bezlerinin bakteriler sebebiyle sık sık tıkanması, gözünüzde arpacık oluşması durumunu arttırır.

-Vitamin eksikliği: Mineral ve vitaminler bağışıklık sisteminin vücudu etkili bir şekilde koruması için önemli bir rol oynar. Vücudumuzda zaman zaman beslenme veya farklı bir sebep nedeniyle görülebilecek vitamin eksikliği durumu vücudu zayıf bırakarak gözlerin bakterilere karşı savunmasız kalmasına neden olur. A, E ve C vitaminleri bu bakterilere karşı bağışıklık sistemini güçlendirir.

-Makyajın iyi silinememesi: Başka kişilerle makyaj malzemelerinin paylaşılması, ağır göz makyajı yapılması veya yatmadan önce makyajın iyice temizlenmemesi gözde arpacık çıkma nedenlerindendir.

Arpacığın Oluşmasında Diğer Nedenler:

-Ergenlik dönemi

-Fiziksel yatkınlık

-Göz temizliğine dikkat etmeme

-Bahar alerjisi

-Göz kozmetik ürünlerine alerji

-Akne rozasea adlı, yağ bezlerini ilgilendiren cilt hastalığı

-Seboreik dermatit (cilt hastalığı)

-Bağışıklık sistemini zayıflatan ilaç kullanımı

-Yağlı beslenme

-Stres

İlginizi Çekebilir:  Göz Renklerinin Farklı olması
Astigmat nedir? Tedavisi var mı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba. Şenol Optik ile whatsaap'tan iletişime geçmek için sol alt taraftaki butona tıklayın.