Göz Sağlığı

Renk Körlüğü

Çoğu kişi renk körlüğünü kırmızıyla yeşili ayırt edememe sorunu olarak bilir. Gerçekte  nedir, bir hastalık mıdır?

-Renk körlüğü aslında tıbben bir hastalık değildir. Renk körlük sorunu olan kişiler yeşil,kırmızı tonlarını, daha doğrusu sarı tonlarının bir kısmını ayırt edemezler. Ana renklerin seçilememesi gibi bir duruma çok nadir rastlanır. Kişi renk tonlarını görebilir ama bazı tonları seçemez. Mesela yeşilin bazı tonlarını göremeyebilir. Sorun genel olarak ton seçilememesi üzerine olduğu için hayatı olumsuz etkilemez.

Kadınlarda mı, erkeklerde mi daha fazla rastlanır?

-Renk körlüğü erkeklerin hastalığıdır. X genine bağlı geliştiği için kadınlar genelde taşıyıcıdır. Kız çocuğunda görülmesi için hasta erkeğin taşıyıcı bir kadınla evlenmesi gerekir. Bu da çok nadir rastlanan bir durumdur.

Ne zaman ortaya çıkar?

-Doğumdan gelir ama fark edilmesi 4-5 yaşından sonra olur.

Bir kişi kendinin Renk Körü olduğunu anlayabilir mi?

-Anlayamaz. Herkesin kendisi gibi gördüğünü sanır. Onu anlayabilmesi için testlere girmesi gerekir.

Genlerle arasında nasıl bir ilişki vardır?

-Gözünüzde mavi, sarı, kırmızı renkleri algılayan üç farklı hücre vardır. Bunların karışımıyla diğer renkleri seçebiliriz. Günümüzde bu hücrelerin birbirleriyle olan iletişimlerinde ki bazı hataların renk körlüğü oluşumunda etkili olduğu düşünülmektedir.

Peki Görüntüyü Nasıl Görürler?

Bu şekilde görürler

 

Renk körlüğü teşhisi nasıl yapılır?

-Özel renk kitapçıklarıyla yapılan bir test uygulanır. Kişi eğer burada yer alan sayıları okuyabilirse, o renkleri görebiliyor demektir. Okuyamaması ise renk körlüğü sorunu olduğunu gösterir.
Test yapmak için tıklayınız.

Renk körlüğünün tedavisi var mıdır?

-Tedavisi için özel kontak lensler mevcuttur. Renklerin ayırt edilmesinde, yüzde 100 olmamakla birlikte son derece etkilidir.

Şenol Optik Türkiye’nin tüm şehirlerine danışman optisyen olarak ücretsiz bir şekilde hizmet vermektedir. Gözlük alırken ya da göz sağlığı ile ilgili aklınıza takılan bir soru olduğunda çekinmeden arayabileceğiniz bir optisyene sahipsiniz.

İlginizi Çekebilir: Göz renklerinin farklı olması (Heterokromi)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba. Şenol Optik ile whatsaap'tan iletişime geçmek için sol alt taraftaki butona tıklayın.