Sigaranın Göz Hastalıkları Etkisi
Sigara içmek (sigara, puro veya pipo) akciğer hastalığına, kalp hastalığına, kansere ve diğer birçok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ancak sigara içmenin gözlerinize de zarar verebileceğini biliyor muydunuz? Göz Hastalıkları konusunda biraz inceleme yapalım.
İşte sigara ile daha da kötüleşen bazı göz problemleri:
Kuru göz
Bu, gözlerinizin yeterince gözünde olmadığı veya doğru gözyaşları olmadığı zamandır. Kuru gözle sigara içmek gözlerinizin çizik hissetmesini, acı çekmesini, yanmasını veya kızarıklığını artırır.
Bu şikayetler var ise kuru göz hastası olabilirsiniz. En kısa zamanda bir uzman hekime görünmeniz gerekir.
Katarakt
Sigara içiyorsanız, katarakt olmak için yüksek risk altındasınız. Katarakt, gözün doğal olarak şeffaf lensini bulanıklaştırıyor. Bulanık görmeye neden olur ve renklerin donuk, soluk veya sarımsı görünmesini sağlar. Katarakt ameliyatla çıkarılır.
Yaşa bağlı maküler dejenerasyon (AMD)
Bu hastalık, retinanın bir parçası makula adı verilen bir hasar gördüğünde meydana gelir. Merkezi görüşünüzü kaybedersiniz ve ayrıntılı ayrıntıları göremezsiniz. Ancak çevresel (yan) görüşünüz normal kalır. Bazen ilaç veya cerrahi, AMD’li bazı kişilerin daha kötüye gitmesine yardımcı olabilir. Fakat tedavisi yok. Araştırmalar, sigara içenlerin, hiç sigara içmeyen insanlardan daha fazla AMD’ye yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir.
Bu hastalık en sık:
- Beyazlarda
- İleri yaş grubunda
- Sigara kullananlarda
- Hipertansiyonu olanlarda
- Şişmanlarda
- Kan yağları yüksek olanlarda
- Güneş ışığına daha fazla maruz kalanlarda görülür.
Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonunun Belirtileri Nelerdir?
Retinanın makula adı verilen bölgesi, cisimleri ayrıntılı, net olarak görmemizi sağlayan, merkezde yer alan bölgesidir. Eğer makula fonksiyonunu kaybederse merkezi görme etkileneceğinden, başlangıçta uzaktaki ve yakındaki cisimler eğri olarak görülür, görme alanının merkezinde siyah bir odak meydana gelir, aynı zamanda karanlıkta görme bozulur. Bu yüzden makulanın hasarında kişinin günlük hayatı büyük ölçüde etkilenir, araba kullanma ve okuma gibi aktiviteler yapılamaz olur.
Makula dejenerasyonu retina denilen sinir tabakasının merkezi kısmını etkileyerek görmeyi azaltsa da, çevre görme etkilenmez. Örneğin; saate bakıldığında saatin dış kısmı, çevresi görülebildiği halde, saatin kendisi görülemez ve kaç olduğu anlaşılamaz. Makula dejenerasyonun kendisi tamamen görme kaybına neden olmaz. Ancak görmede çok belirgin bir azalma olabilir.
Bu belirtileri farketmeye başlar başlamaz Göz Hastalıkları uzmanına mutlaka görünmeniz gerekmektedir.
Diyabetik retinopati
Diyabetik retinopatiye yakalanma riski olan sigara içenler de. Diyabetik retinopati, gözdeki kan damarlarının hasar gördüğü durumdur. Bulanık veya çarpık görmeye ve muhtemelen körlüğe neden olur. Tedavi ilaç veya ameliyatı içerir. Optik sinir problemleri Sigara içenlerde optik sinir problemi vardır. Optik sinir, gözü beyne bağlar. Bu sinire verilen hasar körlüğe neden olabilir. Sigara içmek, optik siniri etkileyen bir hastalık olan glokoma yol açabilecek risk faktörlerini artırabilir.
Üveit
Sigara, gözün uvea adı verilen kısmını etkileyen bir hastalığa yol açabilir. Bu göz duvarının orta tabakasıdır. Üveit, bu tabaka iltihaplandığı zamandır (kırmızı ve şişmiş). Bu hastalık kırmızı göz, ağrı ve görme problemlerine neden olur.
Mutlaka bu belirtilerde Göz Hastalıkları Uzmanına görünmeniz gerekir.
Graves hastalığı
Bu, vücudun tiroid bezinin bir hastalığıdır. Graves hastalığının semptomlarından biri şişkin gözlerdir. Graves hastalığına yakalanma riski olan sigara içenlerin göz durumlarının kötüleşmesi. Ayrıca vizyonunu kaybedebilirler.
Hamilelikte
Sigara içmek bebeğinizin gözlerine zarar verebilir. Hamileyken sigara içiyorsanız, bebeğinizin çocukken bakteri menenjiti geçirme olasılığı 5 kat daha fazladır. Beynin etrafındaki dokular şişerken bu olur. Menenjit göz enfeksiyonuna ve diğer görme problemlerine neden olabilir. Ayrıca, hamilelik sırasında sigara içmek çok erken doğum yapma riskinizi artırır. Erken doğum “prematüritenin retinopatisi” olarak adlandırılan ciddi bir göz sorununa neden olabilir. Bebeğin kalıcı görme kaybı veya körlüğü olabilir. Amerikan Kanser Derneği sigarayı bırakmak isteyenlere yardım edecek kaynaklara sahip. Sigara içmekten ve ikinci el sigaradan (veya sigara içiyorsanız sigarayı bırakmaktan) kaçınmak, uzun süreli göz sağlığınıza yapabileceğiniz en iyi yatırımlardan bazılarıdır.
İlginizi çekebilir: Gözdeki Belirtiler Hastalığın Habercisi Olabilir