Yeni Doğan Bebeklerde Göz Bakımı

Bebeklerde Göz Bakımı çok önemlidir.

Gelişimine kadar çok dikkat edilmeli incelenmelidir.

Ophthalmia Neonatorum adlı göz nezlesi yada diğer bir ismi göz enfeksiyonu, yeni doğan bebeklerin bazen geliştirdikleri rahatsızlıklar arasındadır. 1800’lerde Carl Crede adlı fizikçi tarafından keşfedilen rahatsızlık, vajinal doğum sırasında bebeğe geçiyor. Bu enfeksiyon ise bel soğukluğu adlı cinsel yolla bulaşan hastalıktan kaynaklı. Bu enfeksiyonlar tedavi edilmediklerinde körlüğe kadar sebep olabiliyorlar. Körlük vakaların yeni doğan bebeklerin gözlerine doğumdan sonra gümüş nitrat uygulaması yapılmasıyla birlikte düşüşe geçmiş. Gümüş nitrat göz damlası ise yeni doğan için acılı olabilir ve toksik göz nezlesine sebep olabilir. Günümüzde bu iş için farklı ilaçlar kullanılıyor. İlaçlar sayesinde bebek hem bu rahatsızlıktan hem de diğer enfeksiyonlardan korunabiliyor. Eğer annede enfeksiyon varsa bebeğin sezaryen yöntemi ile doğurulması da enfeksiyonun ona geçmesine engel olur.

 

Fakat bel soğukluğuna yakalanan çoğu kişide herhangi bir semptom bulunmaz. Bunun sonucunda enfeksiyon olmasına rağmen haberiniz olmayabilir.

 

Bazı hastanelerde doğumdan sonra bebeğin gözlerine antibiyotik özellikli damlalar damlatılması teklifi anne babalara yapılıyor.

 

Ancak günümüz dünyasında bu uygulamaların mecburi olması gerektiğini düşünenler de var. Tıbbi tedavilerde her zaman ele alınması gereken riskler mevcut. Eğer yaptırmamayı seçerseniz doğumdan sonra potansiyel göz enfeksiyonları için bebeğinizin gözlerini düzenli olarak kontrol edin.

Yetişkinlere göre daha hassas bir cilde sahip olan bebeklerde göz bakımı bazen oldukça problemli olabiliyor.
Özellikle çapaklanma bebeklerde en sık görülen problemlerden biridir.

Peki Göz kanallarının dar olmasından veya tıkanmasından kaynaklanan bu sorun nasıl çözülür?

Öncelikle göz kenarlarında bulunan bu çapakları saf suya batırılmış temiz bir pamuk ile temizlemelisiniz.
Her zaman olduğu gibi en etkili çözüm ise kesinlikle anne sütüdür. Ayrıca kanallar tıkalı olması durumunda göz altındaki damarlar bunu belli eder ve parmak uçları ile bu bölgeye yarım daire çizecek şekilde günde 20-30 dakika masaj yapmalısınız.

Etkili yöntemlerden bir taneside soğuk çayı süzüp pamuğu çay suyuna batırıp temizlemektir.

Eğer tüm bunlara rağmen çapaklanma sorununun önüne geçemiyorsanız.Mutlaka bir doktor kontrolüne gidilmesi gerekmektedir.

İlginizi Çekebilir:  Göz ve Gözlük kullanımı hakkında bilinen yanlışlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba. Şenol Optik ile whatsaap'tan iletişime geçmek için sol alt taraftaki butona tıklayın.