Çocuklarda Göz tembelliği ve Kayma hakkında bilgiler…
Merhabalar bu yazımızda çocuklarda çok sık görülen göz problemi olan kayma ve tembellik hakkında bilgiler vereceğiz.
*Öncelikle kayma olmaksızın bir bebek 6.ayda 1 yaşında 3 ve 3.5 yaşında ve 6 yaşında rutin göz muayenesi olmalıdır.
Çocuklarda göz tembelliği ve kayma belirli yaşlara kadar teşhisi konulup tedavi edilebilir bir durumdur.
*Kayma ve tembellik çocuklarda 8 yaşlarına kadar gözlükle tedavi edilebilir. Geç kalma durumlarında kayma ameliyat ile kısmen tedavii edilir. Tembelliğin ise tedavisi zordur. Bu sebeple Kesinlikle ihmal edilmemelidir.
Kimlerde Görülür?
Tüm bebekler 6. ayda göz muayenesine gitmelidir.
Sıklıkla prematüre ya da küçük doğan bebeklerde, ailesinde göz tembelliği olan bebeklerde ve gelişimsel bozukluğu olan bebeklerde daha sıklıkla görülse de tüm bebeklerde görülebilir.
Göz tembelliğine yol açan sebepler nelerdir?
Kırma kusurları (Bir gözde veya her iki gözde kırma kusuru olması)
Şaşılık
Görsel uyaran yokluğu veya zayıflığı (göz kapağı düşüklüğü, retinada bulanıklık veya katarakt)
Ailede göz tembelliği veya şaşılık varlığı
Prematüre veya zayıf küçük bebeklik
Hastalığı aile fark etmeyebilir veya geç fark edebilir!
Göz tembelliğinin ebeveynler tarafından tespit edilebilmesi oldukça güçtür. Özellikle kırma kusuruna bağlı bir göz tembelliğinde kayma yok ise aile durumu fark edemeyebilir. Keza çocuklar, tembellik çoğu zaman bir gözlerinde olduğundan ve diğer gözleri de iyi gördüğünden görme azlığından yakınmazlar.
Hastalığın tanısı nasıl konulur?
Çocukluk döneminde gelişen hastalıklarda, özellikle konuşma dönemi öncesinde, çocukların kendi rahatsızlıklarını anlatmaları zordur; kendilerince bazı yöntemler geliştirerek rahatsızlığın üstesinden gelmeye çalışırlar. Bu sebeple ailelerin, çocuklardaki davranış değişikliklerine karşı hassas ve dikkatli olmaları gerekmektedir. Göz tembelliğinde herhangi bir ağrı ya da acı hissi olmadığı için çocuklar bu rahatsızlığı ifade edemeyebilir. Ailelerin; çocuklarında el-göz koordinasyon problemleri, yakını ya da uzağı göremediğine dair herhangi bir belirti (televizyona, kitaba çok yaklaşma, okumaktan kaçınma, okul çağında ise derslere karşı ilgisizlik, bir şey okur ya da izlerken başı bir yana doğru çevirme ihtiyacı vb.) gördüğünde, şaşılık ya da gözlerde kayma gibi diğer belirtiler aramadan bir göz doktoruna başvurmasında fayda vardır.
Göz tembelliği tanısı göz muayenesi ile konur. Muayenede gözlerde herhangi bir kayma, gözlerden biri ya da her ikisinde herhangi bir görme bozukluğu olup olmadığına bakılır. Bazı durumlarda gözbebeğini büyütme amaçlı bir damla kullanılabilir; bu damla görüşte bulanıklığa yol açar. Ancak üç dört saat içerisinde damla etkisini yitirir ve bu bulanıklık kaybolur. Konuşma çağı öncesindeki çocuklarda göz muayenesinde, gözde katarakt olup olmadığı ve çocuğun koordine şekilde iki gözüyle bir nesneyi takip edemediği kontrol edilir. Daha büyük çocuklarda harfler ya resimlerle görme fonksiyonu testleri yapılır.
Tedavi yöntemleri nelerdir?
Tedavi yönteminin seçimi şaşılığın tipi, hastanın yaşı, görme keskinliği gibi pek çok değişkene göre, hastaya özel olarak planlanır.
Çocukluk Döneminde Şaşılık Tedavisi
Şaşılık asla kendi kendine ve zamanla düzelmez. Bazı şaşılık tiplerinde gözlük kullanımı ile tamamen tedavi sağlanabilmektedir. Bu yüzden tedavinin ilk basamağı çocukta gözlük ihtiyacının doğru bir şekilde tespiti ve düzeltilmesidir.
Görme tembelliğinin eşlik ettiği durumlarda gözlükle beraber göz kapama tedavisi iyi sonuçlar veren tedavilerdir.
Göz Kapama Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Şaşılıkta hastanın yaşına ve görme tembelliğinin derinliğine göre, belirlenen süreler için sağlıklı göze kapama tedavisi planlanır.
Yapışkanlı göz kapatma pedleri ile iyi gören göz, günün belli sürelerinde kapatılır ve hastanın tembellik olan gözü kullanması sağlanır. Kapama tedavisi sırasında hasta gözlüklerini de kullanmalıdır.
Hekim tarafından önerilen sürenin sonunda görme keskinliğinde artış miktarı saptanır. Kapama tedavisinin gün içindeki süresi ve devam edilmesi gereken süre tekrar belirlenir.
Gözlüğe rağmen kayma devam ediyorsa göz kaslarına düzeltme ameliyatı yapmak gerekebilir. Ameliyat öncesi ve sonrası gözlük kullanımına devam edilebilir. Görme tembelliği olan hastada ameliyat öncesi ve sonrası göz kapama tedavileri yapılmalıdır.
Şaşılığı olan hastaların zamanında tanı alması ve tedavi olması oldukça önemlidir.
Yetişkin Dönemde Şaşılık Tedavisi
Yetişkin dönemde tedavide şaşılığın başlangıç dönemi dikkate alınır. Yetişkin dönemde yeni başlayan şaşılık her zaman çok önemlidir. Öncelikle şaşılığa neden olabilecek hastalıkların varlığı araştırılmalı ve bu hastalıklar tedavi edilmelidir.
Bu dönemde, yeni başlayan şaşılık nedenli ortaya çıkan diplopi (çift görme) hastanın hayat kalitesini olumsuz etkiler.
Yetişkinlerde şaşılık durumunda kayma miktarına göre tedavi planı yapılır. Prizmatik camlar, göze hareket veren kaslara Botulinium Toksin (botoks) enjeksiyonu veya şaşılık cerrahisi ile hastanın hem kayması hem de çift görmesi ortadan kaldırılabilir.
Yetişkin yaşlarda şaşılık cerrahisi sonrası beynin adaptasyon merkezinin gözlerin yeni pozisyonuna uyum kabiliyeti azalır. Bu nedenle ameliyat sonrası bile çift görme gelişebilir. Yetişkinlerde bu açıdan ameliyat öncesi cerrahiye uygunluk açısından değerlendirme ve bilgilendirme çok önemlidir.
Detaylı bilgi için ;
Kırıkhan Şubemiz Şenol Optik 2 : 0544 482 2000
Reyhanlı Şubemiz Şenol Optik : 0543 480 2000
www.senoloptik.com
İnstagram: @senoloptik