Göz Tembelliği Nedir ? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kapama tedavisi nedir? Göz tembelliği olan hangi çocuklara önerilir, nasıl yapılır?

Göz Tembelliği Tedavisi iyi gözün kapatılarak tembel olan gözün çalıştırıldığı bir tedavi yöntemidir. Gözün kapatılması ilk 7-8 yaş için çok etkili bir tedavidir.Tabii ki, çocuk doğal olarak iyi gözünü kapatmak istemeyecektir. Ailenin bu yöntemin önemini çok iyi anlayıp, çocuğunu bir şekilde ikna etmesi gerekir.

Kapamanın süresi günde 20 dakika ile tüm gün arasında değişebilir. Göz doktoru muayeneden sonra tembelliğin derecesine, çocuğun yaşına, durumuna göre karar verir. Ona göre aileye alerjik olmayan kapamalarla, cilt üzerinden net gören gözü kapatarak ne kadar kapama yapacaklarını ve kapama sonrasında nelere dikkat etmeleri gerektiğini anlatır ve kapama uygulanır. Kapama yapıldıktan sonra düzenli aralıklarla çocuğu tekrar kontrole çağırıyoruz. Görmede herhangi bir artış olup olmadığına bakıyoruz. Buna göre de kapamanın süresini tekrar düzenliyoruz. Gerekmediği durumlarda kesilebilir. Gerektiği durumlarda 10-12 yaşına kadar kapamayı uzatabiliyoruz. Diğer tedaviler de uygulamada var ama hiçbirinin kapama tedavisine göre bir artısı yoktur. En uygun tedavi kapama tedavisidir.

Kapatma tedavisi göz tembelliği ve şaşılıkta çok önemlidir.

Kapama tedavisinin önemi?

Gerekli ise, kapamayı önerildiği şekilde uygulamanızın, çocuğunuza yapabileceğiniz en büyük iyiliklerden biri olduğunu ileride göreceksiniz. Bunu yatırım olarak da düşünebilirsiniz. Kayma olsun olmasın, tembellik derinlik hissini yok edeceği için meslek seçiminde engeller çıkarabilir. Örneğin, cerrah, pilot olmada sorun çıkarabilir. Çok nadir de olsa sağlam gözün başına bir kaza gelme olasılığı da düşünülmeli ve sabırla tembellikle mücadele edilmelidir.

Kapama Tedavisi Sırasında Yapılacak Aktiviteler ve Oyunlar

Abaküs
Adam asmaca
Akvaryum-canlı kuş-su kaplumbağası
Araba
Balon ve renkli top
Benzerini bul-Farklıyı bul
Bilgisayar oyunları
Boncuk dizme
Çatal kaşık eşleştirme
Çivili tahta
Domino
Dört yapraklı yonca arama
El boyası
El işi-dikiş
Elde ip oyunları
Fasulye veya kuru mısır boyama -tırnaklara oje sürme-
Hamur oyunları
Işıklı-kabartmalı-müzikli kitaplara beraber bakmak
Kalın canlı renkli kumaşlardan şekiller
Kırmızı beyaz ve siyah beyaz çizgili kumaş veya kartonlar
Köpük
Kum saati
Kutu kutu sayı oyunu
Mercimek-pirinç ayıklama
Misket
Oyuncakları kutuya koyup çıkarma
Renkli mutfak malzemeleri
Renkli oyuncaklar
Renkli su
Resim tanıma
Resim yaptırma
Saklıyı bul
Sınırlı boyama
Tren
Üç kağıtçı
Yap-boz
Yapılan resmin üzerinden gitme
Yüz ifadesi tanıma
Oyunları çocuğunuzun yaşına, becerisine ve ilgisine göre seçebilirsiniz. Kapamanın ne zaman sonlandırılacağını yine hekim söyler. Aylarca kapama yapılması gerekebilir. Bu nedenle bunu bir oyun haline getirmek gerekir. Kapama takvimi yapmak ve kapama yapılan her gün takvime çocuğun hoşuna gidecek bir çıkartma yapıştırmak veya  gülen yüz resmi yapmak hem motive edici olabilir hem de eksik ya da fazla kapama yapılmasını engeller. İstediği bir oyuncağı çocuğa bir hafta veya diyelim ki bir ay kapamanın sonunda ödül olarak almak da kapamanın devamını kolaylaştırabilir.

Aynı zamanda kapama işlemi çocuğa korsancılık oyunu olarak anlatılabilir.

Bebeklere kapama uygulamak 3 yaşından sonraki çocuklara uygulamaktan daha kolaydır. Bu, hem tedavinin daha etkin olduğu yaşlarda uygulamayı hem de uygulamanın daha kolay olmasını sağlar. Kapamayı istemeyen ama mutlaka yapılması gereken çocuklarda ödül sistemi uygulanabilir, kapama uyanmaya yakın uygulanabilir veya psikolog yardımı alınabilir.

7-9 yaşından sonra kapama tedavisi işe yaramaz; bu yaştan sonra beyin kapamanın etkisini kabul etmeyecek kadar gelişmiş olur. Bu nedenle tedavinin geciktirilmemesi gereklidir.

İlginizi Çekebilir: Tahtayı Görmekte Zorlanmasınlar
Çocuklarda Eğitim Problemi
Çocuklar ve Bebeklerde Güneş Gözlüğü Kullanımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Open chat
1
Canlı Destek
Merhaba. Şenol Optik ile whatsaap'tan iletişime geçmek için sol alt taraftaki butona tıklayın.